Noorderpers Communicatieprijs

Nomineer communicatieprofessionals

 

COMMUNICATIEPROFESSIONAL MET IMPACT

editie #2 – 2022

Er is veel communicatietalent in onze regio! Zij maken impact met een speciaal project, een bijzondere aanpak, het goede eindresultaat of een mooie samenwerking. Altijd vanuit een multidisciplinaire samenwerking met als ultiem doel het laten ‘shinen’ van anderen. Om dit prachtige en betekenisvolle communicatievak te vieren en het talent in onze regio in de spotlight te zetten is er ook dit jaar weer de Noorderpers Communicatieprijs. De winnaar gaat naar huis met:

 • Eeuwig roem
 • Luid applaus
 • Beetje geld

GENOMINEERDEN

Dit jaar ontvingen we prachtige inzendingen die alle hoeken van het communicatievak raakten. De jury heeft uit alle inzendingen drie genomineerden geselecteerd. Zij maakten de meeste impact op de jury en maken kans om op 20 februari de Noorderpers Communicatieprijs te winnen! We stellen ze graag aan je voor.

KASPER SCHOMAKER – communicatieadviseur Gemeente Westerwolde

Onderwerp:       communicatie rondom het asielzoekerscentrum in Ter Apel

De casus van Kasper Schomaker laat zien wat de impact kan zijn van een landelijke crisis op een kleine gemeente. Westerwolde is een gemeente met beperkte communicatiecapaciteit, maar met een landelijk issue: het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De opvang van asielzoekers escaleerde de afgelopen jaren als gevolg van de extra toestroom van vluchtelingen. Met als negatief hoogtepunt de afgelopen zomer een crisissituatie met landelijke impact. Dat betekent als lokale overheid continu schakelen met de Veiligheidsregio Groningen, het COA en het ministerie. Kasper probeerde te blijven verbinden, maar tegelijkertijd ook steeds het lokale en gemeentelijke belang in het oog te houden. In deze hectiek en in het spanningsveld van verschillende belangen, hield Kasper zijn hoofd koel, bleef nuchter en volhardend communiceren en bleef hij staan voor zijn gemeente.

ERWIN KIKKERS – Woordvoerder Treant

Onderwerp: tv-serie met communicatieve doelstelling

Met de 8-delige (tv-)serie ‘Operatie Zorghart’ gaf Treant een unieke kijk achter de schermen van de zorg, een sector die sinds corona onder een vergrootglas ligt. Vanuit een communicatief doel van de organisatie werd gelijkwaardige samenwerking aangegaan met RTVDrenthe. Dit leidde tot een boeiende serie met een zeer positief effect op het imago van de organisatie. De trots van de medewerkers van Treant werd vergroot en de inwoners van Drenthe kregen meer inzicht in de organisatie en haar inzet in de regio.

KRISTEL VAN DER VEEN – Junior communicatieadviseur Gemeente Leeuwarden

Onderwerp: Voorlichtingscampagne over online seksueel grensoverschrijdend gedrag

Kristel heeft als junior communicatieprofessional een bijzondere en belangrijke bijdrage geleverd aan de grootschalige campagne ‘Sexy&Safe’. Met deze veelkleurige campagne is aandacht besteed aan seksuele veiligheid (online) van jongeren. Het bijzondere in de aanpak van Kristel is dat ze de inhoud samen met de verschillende doelgroepen heeft ontwikkeld. Dit alles met een hele duidelijke, positieve en aansprekende tone of voice.

DE CRITERIA: WAT MAAKT DE WINNAAR?

De Noorderpers Communicatieprijs is voor een communicatieprofessional die

 • met impactvolle communicatie écht effect, bijzondere betekenis of indrukwekkende invloed heeft gehad
 • met steeds de blik naar buiten ‘and beyond’ over grenzen kijkt: buiten het vak, buiten de lijnen, buiten wat iedereen had verwacht
 • met multidisciplinair werken de kracht van duizend perspectieven benut, met andere vakgebieden samenwerkt, elkaar versterkend, gewoon omdat het dan beter wordt.

JURY

De jury bestaat uit diverse deskundigen uit het communicatievak, met ieder een eigen perspectief op communicatie:

 • Dick Dam (voorzitter) – Hollandse Nieuwe
 • Rogier Brink – zelfstandig communicatieprofessional
 • Perry ten Hoor – Open communicatiebureau
 • Lotte Stienstra – Zorggroep Noorderbreedte
 • Alita Eisses – Drenthe College

WINNAAR Noorderpers Communicatieprijs 2021

Sylvia Sanders won de eerste Noorderpers Communicatieprijs. Zij maakte impact in Midden-Groningen. Dankzij de bijdrage van Sylvia is de volledige portefeuille aan schoolgebouwen in een periode van drie tot vier jaar, heel soepel, volledig vernieuwd en toekomstbestendig gemaakt.

‘Zonder gedoe, in de helft van de tijd, met een soepel proces, tevreden stakeholders en een enorme geldbesparing. Een schoolvoorbeeld van communicatie met impact’, aldus de jury.

 

MEER WETEN?

Neem dan contact op met de jury via dickdam@hnieuwe.nl.