Livestream Noorderpers!

 

Maandag 1 maart is de volgende Noorderpers in Forum Groningen met het thema: journalistiek in verkiezingstijd. De coronamaatregelen laten geen publiek toe, maar niet getreurd: iedereen kan het meemaken via een livestream (aanvang 14.00 uur).

De kracht van tegenspraak
De kracht van de democratie schuilt in de tegenspraak. Is de journalistiek nog in staat om die tegenspraak uit te voeren of wordt ze meegezogen in de campagnecommunicatie van de politieke partijen, politici en campaigners. Waar het geven van antwoord op de (kritische) vraag gebruikt wordt voor het verspreiden van de eigen boodschap.

In de jacht op het exclusieve nieuws is de verleiding groot om ook exclusieve afspraken te maken met de bronnen van het nieuws, bewindslieden en Kamerleden dus, voorlichters, spindoctors. Zijn journalisten voldoende in staat de luis in de pels van de democratie zijn? Of zijn ze te afhankelijk van de brokken die ze worden toegeworpen? Hoe ontregelen zij dit politieke spel?

Waakhond
Als waakhond geeft de journalistiek tegenkracht aan machtshebbers. Zij moet onvolkomenheden blootleggen die politici zelf het liefst willen verbergen. Politici gaan daarbij steeds vaker een (machts)strijd aan met de media. Wie heeft dan het laatste woord? Een panel van journalisten en campagnespecialisten onder wie Peter Kee (parlementair redacteur Op1), Simon den Haak (woordvoerder en politiek adviseur van diverse PvdA bewindslieden), Irene de Kruif (Parlementair verslaggever Nieuwsuur) en Anne Peetoom (praktijkdocent masteropleiding Journalistiek RUG) gaan hierover in discussie onder leiding en met kritische vragen (mag dat nog?) van onze gespreksleider Erik Hogeboom.

Uiteraard krijgt iedereen ook online alle gelegenheid om kritische vragen (ja, dat mag) te stellen.

Tot maandag 1 maart!

Het bestuur van Noorderpers,
Jorien Bakker, Anton Buijs en Jan Roozendaal

en het redactieteam,
Symen Bosma, Daphne de Bruijn, Bram Douwes, Frits Emmelkamp, Natascha van Hooft, Erik Hogeboom, Susan Pathuis, Martijn Rotgers en Areke van der Sluis.