Prachtige winnaars bij uitreiking Noorderpersprijzen en Reuringprijs

Foto's: Jan Buwalda

Maandagavond mocht Noorderpers eindelijk weer. In een uitverkochte Rabozaal in het Groninger Forum werden de Noorderpersprijzen en de Reuringprijs 2021 uitgereikt. En wat hebben we een prachtige winnaars!

null

Noorderpersprijs Journalistiek voor Maaike Borst
Verzakkende aarde kent geen genade: dat geldt voor Groningen net zozeer als voor het Zweedse Kiruna, zo laat Maaike Borst zien in haar stuk dat de afsluiting vormde van de vierdelige serie ‘Het Nieuwe Noorden’. Daarmee wint ze de Noorderpersprijs Journalistiek.

‘Heel prettig geschreven slingert het verhaal heerlijk heen en weer tussen ‘t Zandt en Kiruna, vertelt ondertussen in een andere laag een heel nieuw verhaal dat inzicht geeft in hoe de negativiteit in Groningen kon postvatten, zonder de schuldige direct op te hangen’, zegt juryvoorzitter Bart Brouwers.

‘Maaike is er met al die lagen in haar verhaal in geslaagd om niet alleen journalistiek verslag te doen van relevante ontwikkelingen, ze geeft er onderhuids ook lessen in mee over de werking van onze samenleving.’


Noorderpersprijs Communicatie voor Sylvia Sanders
Sylvia Sanders van de gemeente Midden-Groningen heeft de Noorderpersprijs Communicatie gewonnen. Midden-Groningen heeft dankzij de bijdrage van Sylvia de volledige portefeuille aan schoolgebouwen in een periode van drie tot vier jaar, heel soepel, volledig vernieuwd en toekomstbestendig gemaakt.

‘Zonder gedoe, in de helft van de tijd, met een soepel proces, tevreden stakeholders en een enorme geldbesparing. Een schoolvoorbeeld van communicatie met impact’, aldus de jury.


Daisy Veenstra wint Reuringprijs 2021
Na een jaar afwezigheid werd maandag ook de Reuringprijs uitgereikt. Deze prijs, die het belang van positieve reuring benadrukt, is voor psycholoog en contentmaker Daisy Veenstra.

Inmiddels heeft Daisy meer dan 100.000 volgers op TikTok en staat ze bekend als de ‘rappende psychologe’. Ze trad op bij het programma de Vooravond en verschijnt bijna dagelijks in de media. 2021 was haar jaar, waarin ze als een speer ging.

Eén van haar bekendste klussen van 2021 was de samenwerking met het Suïcideloket. Hiervoor werd ze benaderd vanwege de zorgwekkende stijging van het aantal jongeren met zelfmoordgedachten. Via Instagram en TikTok wist Daisy veel van deze jongeren te bereiken en door te sturen naar de juiste hulpverleners. Ze gaat met ze in gesprek, biedt het luisterende oor en zoekt de verbinding die in deze tijden van corona vaak zo ver weg is.

‘Haar aanpak gaf veel reuring in haar vakgebied maar ook bij de doelgroep: de kwetsbare jongeren. Vernieuwend, gedurfd, succesvol en met een positieve impact op de groep die zo vaak over het hoofd wordt gezien’, aldus de jury.

Vorige winnaars:
2019: Nienke Homan
2018: Max Holthausen
2017: Annemarie Heite
2016: Willem Groeneveld
2015: Rob Vos

 

De foto’s zijn gemaakt door Jan Buwalda en zijn met naamsvermelding over te nemen.