Winnaars Noorderpersprijzen 2022 bekend en gehuldigd

Op 20 februari zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst in Forum Groningen onder leiding van moderator Brigitte Niemeijer de drie winnaars van de Noorderpersprijzen 2022 bekend gemaakt. In een volgepakte Rabo-zaal zagen de ruim 200 bezoekers hoe de drie juryvoorzitters de prijzen in de drie categorieën – communicatie, journalistiek en reuring – uitreikten aan Kristel van der Veen junior communicatieadviseur van de gemeente Leeuwarden voor een voorlichtingscampagne over online seksueel grensoverschrijdend gedrag, aan Mario Miskovic en Tristan Braakman van RTV Noord voor hun verslaglegging van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen en Heleen Lameijer  van het Medisch Centrum Leeuwarden voor de toegankelijke manier waarop zij door middel van sociale en andere media medische kennis weet te delen.

Communicatie
Kristel van der Veen ontwikkelde, aldus de jury van de Noorderpersprijs Communicatie, een veelkleurige campagne, die zich concentreerde op de seksuele veiligheid (online) van jongeren. “Kristel heeft naar jongeren geluisterd, naar ouders en naar docenten. Alles deed ze voor én met de doelgroep. Heel consequent koos ze niet voor de gebruikelijke tone of voice van de zender, maar juist wél voor die van de doelgroep. Haar bewuste keuze voor een positieve benadering en haar durf om steeds samen met jongeren, ouders en docenten te werken, getuigen van bijzonder veel lef. Net als haar consistente focus op de impact: co-creatie boven middelen, dat was haar visie en die maakte ze waar. Zo is het Kristel gelukt om een onderwerp dat veel verlegenheid oproept bij alle doelgroepen, positief voor het voetlicht te brengen en bespreekbaar te maken.”

Journalistiek
De jury van de Noorderpersprijs Journalistiek roemde de journalistieke kracht van de inzending van Mario Miskovic en Tristan Braakman. Zij hebben volgrens de jury laten zien zowel kort op de bal te kunnen spelen met hun live verslaggeving, als van grotere afstand met hun interviews en analyses de situatie te kunnen beschouwen. Daarbij hanteerden ze een ongelofelijke verscheidenheid aan multimediale onderdelen voor hun verhaal. Dat is precies wat dit belangrijke onderwerp nodig had.”

De jury was zeer te spreken over de journalistieke diversiteit en kwaliteit van de inzendingen en had het dus niet makkelijk om hieruit drie nominaties te kiezen: “Door de afwisseling van zwaar en licht, reportage en nieuws, grote en kleine thema’s, dat alles via alle mediumtypes, viel er daadwerkelijk iets te kiezen. Maar tegelijk maakte dat ons werk enorm lastig: hoe vergelijk je een unieke primeur over een relevant nieuwsfeit met een indringende reportage over een minstens zo belangrijke langlopende ontwikkeling, als beide onderwerpen even indringend en knap beschreven zijn?”

Reuring
De winnaar van de Reuringprijs, Heleen Lameijer, heeft, aldus de jury, medische kennis op een laagdrempelige wijze weten te delen met een vaak jong publiek.

“Social media, blogs, vlogs en webinars… alle denkbare kanalen zet ze in om haar doel te bereiken: meer mensen leren reanimeren. En dat lukt aardig, want inmiddels hebben duizenden mensen haar reanimatiecursus gevolgd.

In 2022 was ze meer dan ooit in de media. Zo was ze te gast bij Omroep Max, schoof ze als tafeldame aan bij RTV Noord en stond ze in vele landelijke dagbladen. Dit alles leverde haar een nominatie voor de Vrouw in de Media Award op.

Begin 2022 zette ze haar Instagram-pagina in het teken van de mentale gevolgen van de coronapandemie. Ze had hiermee een duidelijke missie: het belichten van de impact van de pandemie op onze mentale gezondheid. Haar grootste resultaat van 2022 was de verschijning van haar boek ‘Op de spoedeisende hulp’, waarin ze vertelt over wat ze in haar werk meemaakt, over de mensen die ze ontmoet en wat het met haar doet. Naast dat alles is ze Arts Spoedeisende Hulp in het Medisch Centrum Leeuwarden. Haar reuring is vernieuwend, gedurfd, maatschappelijk betrokken én ze heeft een duidelijke en maatschappelijke missie.”

Nominaties
In de categorieën journalistiek en communicatie hadden de vakjury’s elk drie mogelijke winnaars genomineerd.

Naast de winnaar waren dat in de categorie journalistiek Eén met de jas aan: verdwijnende dorpskroegen (RTV Drenthe / Jeanine Hofsteenge) en Ongeluk in het Schuitengat bij Terschelling (Leeuwarder Courant / Goos Bies, Melle Veltman, Ton van der Laan, Ines Jonker en Irene Overduin en Zander Lamme).

In de categorie communicatie waren de genomineerden, naast winnares Kristel van der Veen, Kasper Schomaker, communicatieadviseur Gemeente Westerwolde (onderwerp: communicatie rondom het asielzoekerscentrum in Ter Apel) en Erwin Kikkers, woordvoerder Treant (onderwerp:tv-serie met communicatieve doelstelling

De jury van de Reuringprijs selecteert niet uit een reeks inzendingen, maar kiest zelf de winnaar op basis van de actualiteit. Van alle genomineerde producties werd een korte video getoond, waarna de juryvoorzitters – Dick Dam en Bart Brouwers – toelichtten waarom juist hiervoor was gekozen. Aan de uitreiking van de  Reuringprijs ging een kort gesprek tussen Brigitte Niemeijer en de winnaar van vorig jaar, psycholoog en contentmaker Daisy Veenstra vooraf.  Juryvoorzitter Willemien Bouwers, kon het glaskunstwerk dat de winnaar van de Reuringprijs traditioneel ontvangt, niet persoonlijk overhandigen. In plaats daarvan sprak Heleen Lameijer de aanwezigen toe via een vooraf opgenomen video.

Tafelgesprekken
De prijsuitreikingen werden afgewisseld door twee tafelgesprekken over het thema van de avond: luisteren. Hierbij schoven eerst drie ervaringsdeskundigen aan, André Westra van de Provincie Groningen, cultureel antropoloog Karin van Mensvoort en de vorige winnaar van de Noorderpersprijs Journalistiek, Maaike Westra.  De tweede tafel werd bezet door een groep studentenjournalistiek en communicatie, Derian Wesselink, Nick van der Kamp, Hieke Dijkstra, Flores Bootsma en Bente Knoppers.

Foto’s: Jan Buwalda