Nominaties Noorderpersprijs

Nominaties voor de Noorderpersprijs

De jury van de Noorderpersprijs, bestaande uit Anne Peetoom, Bert Haandrikman en Bart Brouwers, heeft de voorbije weken enkele tientallen inzendingen gelezen, bekeken en beluisterd. Evenals vorig jaar was ook nu de kwaliteit van de inzendingen uitzonderlijk hoog. Er was bij de auteurs zowel aandacht voor de meest in het oog springende thema’s (zoals opvang in Ter Apel en de enquêtecommissie aardgaswinning) als voor de grotere trends en meer incidentele gebeurtenissen.

De jury was zeer te spreken over de daaruit voortkomende journalistieke diversiteit en kwaliteit: “Door de afwisseling van zwaar en licht, reportage en nieuws, grote en kleine thema’s, dat alles via alle mediumtypes, viel er daadwerkelijk iets te kiezen. Maar tegelijk maakte dat ons werk enorm lastig: hoe vergelijk je een unieke primeur over een relevant nieuwsfeit met een indringende reportage over een minstens zo belangrijke langlopende ontwikkeling, als beide onderwerpen even indringend en knap beschreven zijn?”

Met onderstaande drie nominaties denkt de jury niet alleen de diversiteit maar ook de kwaliteit van het aanbod van 2022 goed gevangen te hebben. Tegelijk moest er met pijn afscheid genomen worden van een reeks bijna-winnaars.

Op 20 februari maken we de winnaar bekend; deze zal komen uit een van onderstaande nominaties:

Eén met de jas aan: verdwijnende dorpskroegen
RTV Drenthe / Jeanine Hofsteenge

Ongeluk in het Schuitengat bij Terschelling
Leeuwarder Courant / Goos Bies, Melle Veltman, Ton van der Laan, Ines Jonker en Irene Overduin

Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen
RTV Noord / Mario Miskovic en Tristan Braakman

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Reserveer op tijd