Impressie Noorder Pers Sociëteit 19 februari 2018

Foto: Jan buwalda

De landelijk bekende aardbevingsgedupeerde Annemarie Heite heeft maandagavond de Reuringprijs 2017 gewonnen. Ze kreeg die prijs tijdens de Noorder Pers Sociëteit voor haar niet aflatende strijd voor een rechtvaardige behandeling van gedupeerden in het aardbevingsgebied. Daarbij treedt ze regelmatig op in landelijke tv-programma’s. Voorafgaand aan de prijsuitreiking was er nog een bijeenkomst, waarbij de NAM het vuur aan de schenen gelegd kreeg. 

“De Jeanne d’Arc van Bedum, het zo redelijke gezicht van de zo ongelijke strijd met de multinationals en onze eigen regering”, zo zegt de jury over haar. “In enkele maanden tijd werd ze hét gezicht van de aardbevingsgebied in Groningen. Als zij spreekt, luistert Humberto Tan. Luistert Eva Jinek of Jeroen Pauw. Als zij spreekt, is er reuring’’, aldus het juryrapport, dat hier in zijn geheel is te lezen.

Snijvlak van communicatie en journalistiek
Heite ontving de prijs, die elk jaar door de NPS wordt uitgereikt voor mensen of organisaties die op het snijvlak van communicatie en journalistiek voor reuring hebben gezorgd, uit handen van voorzitter Xandra Groenewold. Commissaris van de Koning René Paas sprak Heite, die de prijs niet zag aankomen, op video toe.

De prijs bestaat uit een uniek glazen beeld, gemaakt door Alwin Overwater, een ingelijst juryrapport en eeuwige roem. Eerdere winnaars van de Reuringprijs zijn Willem Groeneveld van stadsblog Sikkom (2016) en onderzoeksleider Rob Vos van de politie Noord-Nederland (2015).

NAM onder vuur tijdens NPS
De Reuringprijs werd uitgereikt na een boeiende discussie over de toekomst van Groningen. Onder leiding van Bram Douwes ging NAM-woordvoerder Hein Dek in discussie met Mariska de Lange en Marco Datema, die kort voor Oud en Nieuw met een kraakactie een boerderij in Middelstum wisten te redden van de sloop. De vraag dringt zich echter wel op hoe de toekomst van het Groninger landschap eruit gaat zien.

Ook Annemarie Heite, Marco Glastra (Het Groninger Landschap) en Maaike Wind (met hetverdwenengroningen.nl genomineerd als journalist van het jaar) mengden zich in de discussie, die zich vooral richtte op de plichten en verantwoordelijkheden van de NAM, die volgens oud-Gasuniewoordvoerder Ben Warner helemaal niet de veroorzaker is van alle problemen. “De Staat heeft bepaald dat er naar gas mag worden geboord. Het ministerie van Economische Zaken is de veroorzaker van alle ellende.”

Het aloude frame van de NAM met de sloophamer
Hein Dek kreeg waardering voor het feit dat hij zich in de slangenkuil met woordvoerders en journalisten begaf, maar kreeg wel keer op keer te horen dat de Groningers graag zelf over de toekomst van hun dorp willen beslissen. Volgens Dek spelen juist de gemeentebesturen daar een rol in als opdrachtgever. “Het aloude frame van de NAM met de sloophamer klopt dan ook niet”, aldus Dek.

Natuurlijk ging het ook over wat het opknappen van een pand mag kosten. “Een antwoord op die vraag heb ik niet”, aldus Dek. En vanzelfsprekend ging het over het afhandelen van de ongeveer 6.000 oude schademeldingen die nog bij de NAM liggen. “Ik kan vanavond één belofte doen en dat is dat we met iedereen die zich bij ons meldt op een professionele manier in gesprek gaan en dat ze gehoord worden. En dan kan het zijn dat de uitkomst niet de gewenste is, maar het kan niet zo zijn dat de NAM wordt gezien als een oester waar niet mee valt te communiceren. Bij de NAM werken mensen van vlees en bloed en die zoeken altijd naar een oplossing. We zijn het aan onze stand verplicht om dat te doen. Dus bij deze de belofte: de oester gaat open.”

Tekst: GIC.nl 
Bekijk hier ook de video, over de uitreiking van de NPS Reuringprijs, gemaakt door GIC.nl

 

 

——————————————————————

Zie hier een impressie van de avond door Jan Buwalda: