Alle genomineerden Noorderpersprijzen nu bekend

Alle genomineerden Noorderpersprijzen nu bekend

De genomineerden voor de Noorderpersprijzen 2022 zijn bekend. Wie deze keer met de eer gaat strijken in de categorieën journalistiek en communicatie wordt op 20 februari tijdens een speciale thema-avond bekend gemaakt in Forum Groningen. Ook wordt dan duidelijk wie dit jaar met  de Reuringprijs naar huis gaat.

De jury van de Noorderpersprijs Journalistiek, bestaande uit voorzitter Bart Brouwers, Anne Peetoom en Bert Haandrikman was zeer te spreken over de diversiteit en kwaliteit van de inzendingen. “Door de afwisseling van zwaar en licht, reportage en nieuws, grote en kleine thema’s, dat alles via alle mediumtypes, viel er daadwerkelijk iets te kiezen. Maar tegelijk maakte dat ons werk enorm lastig: hoe vergelijk je een unieke primeur over een relevant nieuwsfeit met een indringende reportage over een minstens zo belangrijke langlopende ontwikkeling, als beide onderwerpen even indringend en knap beschreven zijn?”

Uiteindelijk nomineerde de jury deze drie onderwerpen:

Eén met de jas aan: verdwijnende dorpskroegen
RTV Drenthe / Jeanine Hofsteenge

Ongeluk in het Schuitengat bij Terschelling
Leeuwarder Courant / Goos Bies, Melle Veltman, Ton van der Laan, Ines Jonker, Irene Overduin en Zander Lamme
Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen
RTV Noord / Mario Miskovic en Tristan Braakman

Ook de jury van de Noorderpersprijs Communicatie, bestaande uit Dick Dam (voorzitter), Rogier Brink, Lotte Stienstra en Alita Eisses was aangenaam verrast door aantal en kwaliteit van de inzendingen. De prijs, aldus de jury, is voor een communicatieprofessional “die met impactvolle communicatie écht effect, bijzondere betekenis of indrukwekkende invloed heeft gehad; met steeds de blik naar buiten ‘and beyond’ over grenzen kijkt: buiten het vak, buiten de lijnen, buiten wat iedereen had verwacht; met multidisciplinair werken de kracht van duizend perspectieven benut, met andere vakgebieden samenwerkt, elkaar versterkend, gewoon omdat het dan beter wordt. Op basis van deze criteria werden de volgende personen geselecteerd:

Kasper Schomaker – communicatieadviseur Gemeente Westerwolde
Onderwerp: communicatie rondom het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De casus van Kasper Schomaker laat zien wat de impact kan zijn van een landelijke crisis op een kleine gemeente.

Erwin Kikkers – Woordvoerder Treant
Onderwerp: achtdelige tv-serie ‘Operatie Zorghart’, in samenwerking met RTV Drenthe. Hiermee bood Treant de kijkers een unieke kijk achter de schermen van de zorg, een sector die sinds corona onder een vergrootglas ligt.

Kristel van der Veen  – Junior communicatieadviseur Gemeente Leeuwarden
Onderwerp: Voorlichtingscampagne over online seksueel grensoverschrijdend gedrag, een veelkleurige campagne waarin aandacht werd besteed aan seksuele veiligheid (online) van jongeren.

De jury van de Reuringprijs selecteert geen genomineerden maar kiest elk jaar een winnaar.

Ga voor meer informatie over de prijzen en de genomineerde producties en personen naar deze Noorderpers-webpagina’s:
Noorderpersprijs Journalistiek, Noorderpersprijs Communicatie en de Reuringprijs. De winnaars in de drie categorieën worden op 20 februari bekend gemaakt tijdens een feestelijke thema-avond in Forum Groningen. Aanvang 19.30 u. De toegang is gratis. Er zijn nog tickets beschikbaar. Reserveer hier een plek.