Terugblik Noorderpersbijeenkomst maandag 12 december

Alles voor de clicks en 👍?

Schrijver, NRC journalist en voormalig OP1 presentator en Parool journalist, Hugo Logtenberg (recent nog met breakingnews over Khadija Arib) trapte de avond af. Wouter Holsappel interviewde hem over het effect populisme op journalistieke keuzes en zijn eigen keuzes en handelen. Maar niet nadat Dalfsen, de plek waar ze allebei opgroeiden, in het licht werd gezet.

Met het terugkeren naar Dalfsen kwam ook de vraag: Waarom wilde je journalist worden? “Ik wilde journalist worden naar aanleiding van het boek ‘Het drama Ahold’ van Jeroen Smit. Ik had het gevoel dat ik onderdeel van dit verhaal was en dat ik in alle details werd meegenomen. Toen wist ik het: ‘Ik word later journalist.”

Hij maakt zich ook zorgen: “Het grootste gedeelte van Nederland heeft niet het geld of de tijd voor kwaliteitsjournalistiek. Hierdoor zijn veel mensen overgeleverd aan alles dat lekker klikt. Daar maak ik me wel zorgen over.”

Liesbeth Hermans lector Constructive Journalism verbonden aan de Hogeschool Windesheim en universitair docent Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit, is het daar niet mee eens: “Mensen betalen niet alleen maar voor sensatie of borsten. Jongeren betalen immers ook voor goede content. Ze betalen immers ook voor Netflix, of Spotify. Zorg dat je als journalist relevant bent voor diverse doelgroepen, dan kopen ze je content echt wel.”

Gespreksleider en podcastman Wouter kreeg een brede glimlach van de opmerking van Logtenberg dat Podcasts interessant zijn voor jongeren zijn omdat het past in het leven dat zij hebben. Ze kunnen content luisteren wanneer en waar zij willen.”

Liesbeth Hermans: “Wat jongeren nodig hebben is bijvoorbeeld een mening van een 25-plusser, niet van een 60-plusser. Een stuk moet relevant gemaakt worden voor de mensen die je wilt bereiken.”

DvhN journalist Arnoud Bodde vult aan: “De mensen die de kranten lezen sterven uit. De abonnees gaan dood. Je moet met dezelfde club mensen de verhalen maken. Welk perspectief kies je? Kies je de 25-plusser of maak je een verhaal van iemand die 60 jaar of ouder is?”

De opmerking van Liesbeth Hermans dat journalistiek een maatschappelijk belang heeft en je als journalist in de gaten moet hebben wat je gevolgen kunnen zijn van je stukken,” gaf nog een prettige discussie net als de term constructive journalism.

Er werd nog lang nagepraat tijdens de borrel.

Foto’s: Jan Buwalda