Persbericht Reuringprijs 2019

Bron: Jan Buwalda

Nienke Homan ontvangt Reuringprijs 2019
De Noorderpers Reuringprijs 2019 is toegekend aan de Groningse Groen Links-gedeputeerde Nienke Homan. De jury roemt haar inzet voor de energietransitie in het algemeen en voor de betrokkenheid van het Noorden hierbij in het bijzonder. Juryvoorzitter Arjan van de Leur heeft de bijbehorende oorkonde en een beeldje van glaskunstenaar Alwin Overwater op 3 februari in Forum Groningen aan haar uitgereikt. Daar vond op dat moment de eerste themabijeenkomst van de Noorderpers van dit jaar, OK Bubbel – de nieuwe verzuiling, plaats.

De Reuringprijs is een initiatief van de Noorder Pers Sociëteit, die onlangs een samenwerkingsverband is aangegaan met Forum Groningen en zich heeft omgedoopt in Noorderpers. De prijs  wordt sinds 2015toegekend aan personen of organisaties die zich onderscheiden op communicatiegebied en voor positieve reuring zorgen in het noorden. De prijs is eerder toegekend aan Rob Vos, onderzoeksleider bij de politie in Groningen, Sikkom-journalist Willem Groeneveld, aardbevingservaringsdeskundige Annemarie Heite en, vorig jaar, aan Max Holthausen, de maker van de een op waterstof rijdende Tesla, de Hesla.

Met de toekenning van de Reuringprijs 2019 aan Nienke Homan heeft de jury opnieuw voor een bijdrage aan de energietransitie gekozen. Dat is niet zo vreemd. Groningen is sinds jaar en dag bij uitstek de energieprovincie van Nederland. Die positie dankte zij de afgelopen decennia voornamelijk aan de winning van aardgas maar niet alleen. Een groot deel van de nationale stroomproductie komt uit de Eemshaven.

Over enkele jaren zal het Groningse gas om de bekende redenen en eerder dan voorzien definitief van het toneel verdwijnen. Fossiele brandstoffen zullen over de hele linie stap voor stap plaatsmaken voor duurzame alternatieven. In die overgang wil het Noorden net als de vorige keer, toen Nederland massaal overschakelde op aardgas, een hoofdrol vervullen. En er deze keer meer van profiteren.

Mogelijkheden zijn er te over. Daarbij is vooral de laatste tijd steeds meer nadruk komen te liggen op hernieuwbaar (groen) waterstofgas. De provincie heeft hiervoor een uitstekende uitgangspositie. De productie van duurzame elektriciteit uit zon en wind stijgt gestaag; de gasinfrastructuur ligt er grotendeels al. Maar dat is niet genoeg: verduurzaming vraagt om meer dan technologie en investeringen. We hebben een visie nodig, duidelijke boodschappen voor een breed publiek en, schrijft de jury van de Noorderpers Reuringprijs in haar juryrapport, “een ambassadeur  die op een bevlogen wijze en als zendeling deze boodschappen weet over te brengen”.

Die ambassadeur heeft de jury gevonden in de persoon van de Groningse gedeputeerde Nienke Homan. Zij is, als verantwoordelijke voor onder meer energietransitie, klimaatadaptatie en -mitigatie, de drijvende kracht achter de energietransitie in de provincie. Vooral groene waterstof heeft daarbij haar speciale belangstelling. Ze hecht grote waarde aan duidelijke, consistente en voortdurende communicatie over de thema’s waarmee ze zich dag in, dag uit bezighoudt. En die houding brengt ze enthousiast in de praktijk. Nogmaals de jury: “Iedere dag houdt ze ons op de hoogte van de ontwikkelingen. Zelf … geen script, geen cameraman of – vrouw; ter plekke blogt en vlogt ze. Haar beelden gaan direct online via alle socials. Een dag zonder tweet… die kent ze niet.”

Kortom, Nienke Homan is een moderne gedreven politicus, die de communicatiemiddelen van deze tijd als geen ander weet te benutten. Die verdienste heeft haar de Reuringprijs 2019 opgeleverd.
_______________________________________________________________________________
Noot voor de redactie:
Neem voor meer informatie contact op met Arjan van de Leur, juryvoorzitter Reuringprijs, telefoon: 06-51883744.