Jury onder indruk van inzendingen en nomineert 5 kandidaten voor de Noorderpersprijs Journalistiek

Vier podcastseries, drie boeken, vijf verhalenseries, vier columnreeksen, twee documentaires, drie tv-series en tientallen losse artikelen, tv- en radio-uitzendingen en andere bijdragen. Als journalistieke jury van de Noorderpersprijs hebben we niet alleen een grote diversiteit onder ogen en oren gekregen, maar zeker ook een overweldigende hoeveelheid inzendingen. Op papier waren het er 38, maar dat getal is slechts een deel van het verhaal. Omdat minstens de helft van de werken bestond uit diverse onderdelen leek het jurywerk afgelopen maand af en toe op een echte baan.

Klagen daarover doen we overigens niet: als jury hebben we het best denkbare excuus gehad ons nog eens helemaal onder te dompelen in het allermooiste en allerbeste dat het Noorden op journalistiek gebied te bieden heeft. En ja, dat was heel wat. Natuurlijk waren er wel enkele inzendingen waarvan we vonden dat ze net iets meer speurwerk, een betere eindredactie of simpelweg iets meer relevantie hadden kunnen gebruiken, maar die waren nog niet eens op de vingers van een hand te tellen. Voor de grote meerderheid van de oogst gold dat de kwaliteit uitzonderlijk hoog was en – minstens zo prettig – zeer divers in aanpak, perspectief, stijl en uitvoering.

Dat laatste maakte de onderlinge vergelijking soms lastig, want hoe zet je de plussen en minnen van een scherpe column af tegen die van een reeks documentaires? De langste discussies binnen de jury – die voor dit proces driemaal bijeen is geweest – gingen precies daarover. Wie de vijf nominaties bekijkt, zal direct begrijpen wat we hiermee bedoelen. Desondanks stellen we unaniem, en met gepaste noordelijke trots, de wat ons betreft vijf beste journalistieke prestaties van 2021 aan u voor. In willekeurige volgorde:

  • Maaike Borst van het DvhN: In de ziel geraakt. Als mijnbouw een bom onder je bestaan legt.
  • Ankie Lok van Noorderbreedte: We laten de Grutto mooi roepen.
  • Jantien de Boer en Irene Overduin van de Leeuwarder Courant: De Binnenstad Kraakt.
  • Loek Mulder, Birte Schohaus en Goos de Boer van RTV Noord / FTM: Oranjewoud.
  • Onno Falkena, Piter Tjeerdsma en Bart Kingma van Fryslan Dok: Spoorzoeken (Lelylijn).

Dat betekent ook dat we met veel pijn in het hart de prestaties die daar net buiten vielen niet kunnen noemen. Aan de deelnemers vragen we daarvoor begrip te hebben, vanuit het besef dat we enorm van jullie werk hebben genoten. Maar ja, er kunnen er maar 5 een nominatie krijgen en uiteindelijk kan er maar één winnen. Wie dat is, dat wordt bekend op 14 februari!

De jury: Ineke Noordhoff, Wytse Vellinga, Bert Haandrikman en Bart Brouwers