De inzendtermijn voor de Groninger Persprijs 2017 is geopend!

De beste journalistieke productie

De Groninger Persprijs wordt uitgereikt aan de beste productie voor, door en/of van Groningers. Een Groninger journalist die iets heeft gemaakt over een onderwerp dat niets van doen heeft met Groningen kan meedingen, net als een journalist van buiten ons gebied die een Groningse kwestie bij de kop heeft gepakt.

Het kan gaan om een radio- of televisieproductie, een publicatie(serie) in dag-, week- of maandblad, een internetproductie, vlogs, blogs, foto(serie), boek(en) of tijdschrift(en).

 

De inzending moet in ieder geval aan een van de volgende criteria voldoen:

  • Het is een journalistieke productie die door een Groninger gemaakt is
  • De journalistieke productie is uitgebracht in een medium dat zich richt op Groningers
  • De journalistieke productie gaat over Groningen of behandelt een Gronings onderwerp

Meedoen

Wij roepen je op om de beste verhalen, reportages, interviews, documentaires, foto’s, internetproducties etc. uit het jaar 2017 die tenminste voldoen aan een van deze criteria te sturen naar: degroningerpersprijs@gmail.com

Ook zelfstandig werkende journalisten en fotografen worden van harte uitgenodigd hun beste werk in te zenden.

De inzendtermijn loopt tot 30 maart 2018. De uitreiking van de persprijs vindt in mei/juni plaats.

Eerdere winnaars

Vorig jaar wonnen Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalde Start met hun boek De gaskolonie. Van nationale bodemschat tot Groningse tragedie, uitgekomen bij Passage. De speciale juryprijs werd toegekend aan Journalist Goos de Boer van RTV-Noord die deze ‘Pitbullprijs’ kreeg voor zijn vasthoudendheid en doorzettingsvermogen bij het verslagleggen van het bevings- en gaswinningsverhaal.

Eerdere winnaars waren onder meer publicist Louis Stiller, columnist Herman Sandman, rechtbanktekenaar Annet Zuurveen, fotograaf Reyer Boxem en de documentairemakers Kees Vlaanderen en Willem de Haan.

De prijs

De Groninger Persprijs bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro. De speciale juryprijs wordt beloond met 500 euro.

De Groninger Persprijs wordt gesponsord door RTV Noord, Dagblad van het Noorden en de Universiteitskrant.

De Groninger Persprijs wordt in samenwerking met de Noorderperssocieteit georganiseerd.

Updates over de prijs, de nominaties en de uitreikingsavond kun je volgen op Facebook via @groningerpersprijs en op Twitter via @groningerperspr.

De jury bestaat uit Maaike Wind (DVHN), Esther van der Meer (DVHN), Pieter de Hart (RTV Noord), Remy van Mannekes (RTV Noord), Rob Siebelink (Universiteitskrant) en Louis Stiller.