Impressie Noorderpersbijeenkomst 6 september

Regionale media: zijn onze kranten en omroepen er straks nog?

Als het aantal mensen die aanwezig waren bij de bijeenkomst op 6 september symbool staan voor het antwoord op deze vraag, dan komt het wel goed. De Rabozaal van het Forum was stijf uitverkocht voor de bijeenkomst van Noorderpers.

De mensen die wat later inschakelden via de stream dachten misschien even dat ze in een college van Piet Bakker terecht waren gekomen. Aan de hand van wat sheets (of veel sheets dat is aan de kijker) schetste hij aan de hand van facts&figures (of is dat ook maar een mening?) de stand van zaken in het regionale medialandschap. Hij legde ook de verbinding tussen lezers, kijkers, luisteraars en het geld. Geld dat erin gaat en moet en geld dat het oplevert.

Annique Oosting legde de vinger op een pijnlijke plek: bij de regionale omroep kun je het nieuws gratis lezen, bij ons (Dagblad van het Noorden) moet je ervoor betalen. Dat is het grote verschil. Overigens komt dat natuurlijk door het echte verschil: de omroep krijgt subsidie en de krant niet.

Cornelis van den Berg denkt overigens dat beide (de krant en de regionale omroep) straks niet meer bestaan. Dat zou hij wel jammer vinden. Wel is het eigen schuld dikke bult: “We hebben teveel kansen verspild, de afgelopen jaren. We zijn gered door de Belgen.”

Ook werd er gesproken over de term verbinding, ingebracht door Richard Klunder. Verbinding met de regio, verbinding met de mensen in de regio.

De landelijke media was aanwezig in het publiek. Marcel Gerlauff (hoofdredacteur NOS nieuws) liet zijn licht schijnen op de verbinding tussen landelijk en regio.

Dit alles onder leiding van de slimste man Bram Douwes, is terug te kijken op https://vimeo.com/595293205

Maandag 4 oktober is er in samenwerking met het Forum een speciale editie van Noorderpers. Ana van Es blikt samen met Eelco Bosch van Rosenthal terug op vijfenhalfjaar journalistiek in het Midden-Oosten. Kaarten koop je hier https://forum.nl/nl/agenda/forum-x-noorderpers-ana-van-es