Impressie Noorder Pers Sociëteit 11 februari 2019

Technische communicatie ontaardt in duurzame gezelligheid

Hoe communiceer je over duurzaamheid? Dat was de vraag, waarop het antwoord gaandeweg de avond maar niet echt kwam. Niet zo gek ook, want met een waterstofondernemer als winnaar van de NPS Reuringprijs (hydrogen engineer Max Holthausen) en twee gepromoveerde ingenieurs op het podium, dreigde al snel een ietwat technische discussie tijdens de op de Reuringprijs afgestemde NPS-editie. En dus was het voor alle partijen een beetje schipperen. Hoe communiceer je over duurzaamheid, zonder te veel in technische details te treden? De vier podiumgasten kweten zich echter prima van hun taak en spreekstalmeester Bram Douwes stak wederom in bloedvorm, dus dat zat wel goed.

 

Ward van der Houwen, dr. ir. en docent industrieel ontwerpen op de Hanzehogeschool, beet als wetenschapscommunicator het spits af met een gesproken column, waarin hij waarschuwde dat we de duurzaamheidsmarkt vooral niet te veel de speeltuin moeten laten worden van fossiele bedrijven als Shell en Exxon, die in duurzame oplossingen als waterstof de toekomst zien.

Die duidelijke, toch reële vrees werd door gedeputeerde Nienke Homan, naast Douwes de enige ‘alfa’ op het podium, weggezet als ‘complotdenken’. Van der Houwen was te verbouwereerd om die wat onverwachte beschuldiging snel te pareren. Homan was verder overigens aardig op dreef. En wie kon de felheid haar kwalijk nemen in verkiezingstijd?

Reuringprijs-winnaar Max Holthausen toonde zich vooral een man van de praktische oplossing. ,,We moeten nu eenmaal van de fossiele brandstoffen af. Dan kun je wel discussiëren over hoe je dat moet doen’’, zei Holthausen jr., ,,maar je moet het vooral gewoon dóen.’’

Martien Visser, ook al dr. ir. en lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, wilde wel kwijt dat hij het ook niet altijd makkelijk vindt, dat communiceren over duurzaamheid. ,,Ik ben ook een bèta en moet eraan wennen zaken verbaal voor het voetlicht te brengen. Alfa’s doen dat wellicht toch wat makkelijker. Feit is dat we wat moeten doen en initiatieven zoals de Hesla van de firma Holthausen juich ik enorm toe.’’

Gaandeweg het gesprek werd het drukker en drukker achter de interruptiemicrofoon. Psycholoog Hans van de Sande kreeg de lachers op zijn hand, Remy van Mannekes bekende de energietransitie nog wat ver-van-zijn-bed te vinden en gespreksleider Douwes laveerde kundig duidend en soepel door die verschillende zaalopinies, totdat het eten werd opgeschept. En het bleef nog duurzaam gezellig.

@symenbosma

Zie hier een impressie van de avond door Jan Buwalda: