Impressie 14 juni 2021: Verhaal achter het vonnis

Onder de titel ‘Het verhaal achter het vonnis’ doken we op 14 juni in de geheimen van de rechtbankjournalistiek. Matttijs van de Wiel (NOS) bekende ook weleens voor het hekje te hebben gestaan. “Ging om een vuilniszak: heel interessante ervaring”.

Vonnissen en ook de behandeling van de zaak leveren heftige reacties en vragen op van het publiek. Dit levert ook dilemma’s op voor de panelleden. Saskia Belleman (Telegraaf): “Het blijft iedere keer koorddansen. Wat zeg je wel, wat zeg je niet?”
Annemiek Meijer (freelance rechtbankverslaggever): “De volgende ochtend willen mensen ook gewoon nog hun ontbijt kunnen eten als ze de krant lezen. Termen en handelingen omschrijven, dat doe je niet zo snel.” Wiebe Claus (persrechter): “De privacy van slachtoffers en veiligheid van mensen staan altijd voorop. De voorzitter bepaalt tot waar en wanneer de opnames gemaakt worden.”

En er was publiek. Eindelijk weer met de microfoonhengel vragen ophalen: “Hebben jullie wel eens een zaak geweigerd?” De drie verslaggevers waren eensluidend: Nee. Wel: “Als het gaat over je eigen familie, dan komt het te dichtbij. Dan wil ik niet meewerken. Als ik het slachtoffer zou kennen of mensen ken die betrokken zijn bij de zaak, dan moet je dat ook niet willen.”

Natuurlijk werd er ook gesproken over de grote C zoals onze eigen C presentator Colin Mooijman het noemde. Wiebe: “Corona heeft ons ook voor keuzes gesteld. Maar heeft er ook voor gezorgd dat we de overstap naar digitaal en online werken sneller hebben gemaakt.” Saskia en Mattijs benoemden ook de nadelen van online een zaak volgen. Saskia: ‘Soms zit ik tijden naar een been te kijken. Of de camera is gericht op de rechter of de Officier van Justitie. Terwijl ik juist wil zien hoe de verdachte erbij zit.” Mattijs: “Voor mijn werk is het zo belangrijk om te zien en te ruiken wat er in de zaal gebeurt. Op afstand werken zorgt ervoor dat je je werk niet kunt doen op manier waarop je gewend bent.”

Er wordt gelukkig ook gelachen. Annemieke: “De lustkapper werd opgewonden door aan het haar te zitten van vrouwen. Dat is zo’n zaak waar je stiekem toch best wel om moet lachen.” Het is dus niet alleen kommer en kwel in de rechtbank.

Bekijk hier alle foto’s van de bijeenkomst en natuurlijk de show zelf. Tot Noorderpers! Tot 6 september!

De foto-impressie is van onze vaste fotograaf, Jan Buwalda.