Het verhaal achter het vonnis

Maandag 14 juni is er om 19.30 uur weer een Noorderpers in Forum Groningen. De vooruitzichten zijn gunstig dus we hopen op (beperkt) publiek in de zaal. Uiteraard ben je online ook van harte welkom.

Onder de titel ‘Het verhaal achter het vonnis’ ontrafelen we de geheimen van de rechtbankjournalistiek. Maar wat is geheim en waar kan vrijuit over bericht worden? Hoe maak je als journalist de afweging welke details je wel en niet gebruikt in je berichtgeving? Trek je een grens en hoe bepaal je die? Hoe ga je als journalist om met de beperkingen van en in de rechtbank?

Vonnissen en ook de behandeling van de zaak leveren heftige reacties en vragen op van het publiek. Heeft de journalistiek een rol in het uitleggen van wat er in een rechtbank gebeurt en hoe de rechters tot een uitspraak komen? Of is dat alleen aan de rechtspraak. En waarom licht een persrechter het vonnis toe aan de pers en doet de rechter die de uitspraak doet dat niet zelf? En wat is het effect daarvan?

De meeste mensen die met de rechtbank ik aanraking komen, komen bij de bestuursrechter of de familierechter terwijl strafrecht meer aandacht krijgt. Hoe komt dat?

Kortom voldoende vragen om over te discussiëren met een panel van (landelijke) rechtbankjournalisten en de rechtspraak.

Een panel met Saskia Belleman (rechtbankverslaggever Telegraaf), Mattijs van de Wiel (verslaggever NOS) Annemiek Meijer (Freelance rechtbankverslaggever in Noord-Nederland) en Wiebe Claus (persrechter Rechtbank Noord-Nederland) gaan hierover in gesprek onder leiding van onze gespreksleider Colin Mooijman.