De genomineerden van de Noorderpersprijs 2023 zijn bekend!

Nominaties voor de Noorderpersprijs 2023

De jury van de Noorderpersprijs (Bart Brouwers, Bert Haandrikman en voorzitter Anne Peetoom) heeft zich de afgelopen weken gebogen over een mooie mix van ingezonden journalistieke producties. Het gaat daarbij om journalistieke publicaties over Noord-Nederland, gepubliceerd in het jaar 2023. Dat laatste is belangrijk, want een enkele productie bleek vanwege de publicatiedatum pas mee te kunnen dingen naar de Noorderpersprijs van volgend jaar.

Anders dan de jury gewend is, stuurden journalisten en hun chefs minder ‘hard nieuws’-verhalen, primeurs of knetterende onderzoeksjournalistieke producties in. Het aantal inzendingen liep bovendien iets terug in vergelijking met vorige jaren. Daarbij moet worden opgemerkt dat de inzendingen vaker series waren van meerdere artikelen, podcasts of reportages (en alle mogelijke mengvormen daarvan). De hoeveelheid lees-, luister- en kijkvoer was daardoor even indrukwekkend als altijd.

De jury bespeurt ook een voorzichtige trend: de journalist zelf lijkt vaker cruciaal onderdeel van de inzending te zijn. Er kwamen essays, columns, observaties en zelfs een compleet oeuvre van een individuele collega in de mailbox van de jury terecht.

Al met al was het een rijke oogst van verhalen die aantonen dat het met de kwaliteit van de noordelijke media nog steeds prima in orde is. Kan heel veel minder.

Op maandagavond 22 april 2024 wordt de winnaar bekendgemaakt in Forum Groningen.
Deze zal komen uit een van onderstaande nominaties:

‘We geven je al eten, wil je ook nog geld?’ – Uitbuiting in de horeca
Ukrant en Sikkom / Alessandro Tessari en Lidian Boelens

Serie artikelen over het natuurgebied Fochteloërveen in Friesland en Drenthe
Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden / Thereza Langeler en Hilbrand Polman

Drentse jongeren: blijven of gaan? 
RTV Drenthe / Marjorie Noë (e.a.)

Wil je ook bij de uitreiking zijn? In het Forum, maandagavond 22 april, wordt die avond met kopstukken uit de noordelijke pers gedebatteerd over de toekomst van de regionale media. De avond wordt ingeleid door Marcel Broersma. Hij doet onderzoek naar welke rol journalistiek speelt in de levens van mensen en de maatschappij. Ook de winnaar van de Reuringprijs word bekend gemaakt.

Inloop is vanaf 19:30 uur, we beginnen om 20:00 uur. Reserveer hier je gratis ticket.

 

 

 

 

 

Van links naar rechts: Thereza Langeler, Lidian Boelens, Marjorie Noë, Hilbrand Polman en Alessandro Tessari.