Bijeenkomst maandag 28 oktober 2019: Hoe veilig is de journalist nog?

Stenen door de ramen, doodswensen in de inbox of een scheldkanonnade of bedreiging in je gezicht. Journalisten in Nederland hebben er mee te maken en niet zonder gevolgen: slapeloze nachten, de politie die extra rondjes om je woning rijdt of zelfs een volledig veiligheidsteam dat je 24 uur per dag volgt.

Hoe veilig ben je als journalist in Nederland? Kun je je werk nog wel fatsoenlijk doen? Wat is de impact voor mens, mediaorganisatie en maatschappij? Waar komt nou eigenlijk die dreiging vandaan en wat kunnen we eraan doen? Kortom, wij vonden het tijd voor een goed gesprek met verschillende ervaringsexperts en andere betrokkenen tijdens de laatste Noorderpers in De Sleutel. En dat het onderwerp leeft, bleek wel uit de hoge opkomst.

De gasten
Trouwe bezoeker en volger Chris Klomp (Algemeen Dagblad en RealTwitCourt) heeft veel te maken met bedreigingen en kwam voor de gelegenheid weer eens naar Groningen om er over te vertellen. Hij kwam niet alleen, maar had misdaadverslaggever Paul Vugts (Parool) een lift gegeven naar Groningen. Daarnaast was natuurlijk Groninger luis in de pels Willem Groeneveld (Sikkom) van de partij. Bij hem werden meerdere stenen door een raam gegooid en hij krijgt regelmatig te maken met bedreigingen. We hadden ook Peter ten Velde, Veiligheidscoördinator van de NOS uitgenodigd voor een korte presentatie van het nieuwe project @PersVeilig.

Populisme
De vier mannen kregen van onze anchorman Bram Douwes enkele pittige stellingen voorgeschoteld, denk aan ‘Ik slaap slecht door mijn werk’, ‘Populisme maakt het erger’ en ‘Als je je met deze zaken bezighoudt, vraag je er ook om’. Opvallend was de openhartigheid van de journalisten wat leidde tot een uitgebreid en zeer interessant gesprek. De interactie met de zaal was geheel tegen de Noorderpers-traditie wat aan de lage kant. Iedereen luisterde gefascineerd en leek behoorlijk onder de indruk, zeker toen Paul vertelde over zijn ‘onderduik’. Benieuwd naar details over het gesprek, check dan vooral de timeline van #noorderpers op Twitter.

Xandra bedankt!
Niet alleen was dit de laatste Noorderpers in De Sleutel, het was ook de laatste met bestuurslid Xandra Groenewold. Na 15 jaar stopt zij met het besturen van de Noorderpers. Dat lieten we niet ongemerkt voorbij gaan natuurlijk!

De eerstvolgende Noorderpers is in februari 2020 in onze nieuwe locatie: Forum Groningen! Binnenkort hoor je meer over het onderwerp, maar ook over het nieuwe bestuur. Dus: Stay Tuned!

Hieronder zie je de impressie van Jan Buwalda: