Juryrapport Noorderpers Reuringprijs 2019

Bron: Jan Buwalda

De Noorderpers Reuringprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die in het afgelopen jaar voor reuring heeft gezorgd. De jury wil met de prijs de aandacht vestigen op de mensen achter het nieuws. Dat kunnen communicatieprofessionals of journalisten zijn, maar de Reuringprijs is geen persprijs. Iedereen die reuring veroorzaakt in de samenleving kan hem winnen.

De eerste bijeenkomst van Noorderpers in het vorige jaar 2019 was op 11 februari en ging over de vraag ‘hoe communiceer je duurzaamheid’. Max Holthausen, de maker van de Waterstof Tesla ging er met de Reuringprijs 2018 vandoor.

Inmiddels zijn energietransitie en duurzaamheid begrippen die in het noorden steeds meer ingeburgerd zijn geraakt vanwege de geschiedenis van de aardbevingen. Groningers hebben het gevoel dat ze te weinig hebben gedeeld in de rijkdom van het aardgas, terwijl ze wel met de lasten zijn opgezadeld van de gevolgen van aardbevingen.

Dat gevoel van oneerlijkheid is een kans en een grote uitdaging om de energietransitie anders aan te pakken. Maar dan moet je de Groningers wel overtuigen van nut en noodzaak van meer wind- en zonneparken. Oftewel, dat een duurzame wereld bij jezelf begint. Dat vraagt om visie, duidelijke boodschappen en vooral…. Een enthousiaste ambassadeur die op een bevlogen wijze en als een zendeling deze boodschap weet over te brengen.

Groningen heeft alle kennis en mogelijkheden in huis om voorop te lopen bij de noodzakelijke energietransitie. En Nienke Homan, de motor achter de energietransitie in Groningen, dendert door, wetende dat niets doen geen optie is. Iedere dag houdt de energietransitievrouw uit Groningen ons op de hoogte van alle ontwikkelingen. Zelf… geen script, geen cameraman of-vrouw: ter plekke blogt en vlogt ze… Haar beelden gaan direct online via alle socials. Een dag zonder tweet…. Die kent ze niet.

De Noorderpers Reuringprijs van 2019 gaat daarom naar gedeputeerde Nienke Homan. Ze is de verpersoonlijking van de energietransitie in de provincie Groningen en zet Noord-Nederland op de kaart als koploper. De jury roemt niet alleen de bijzonder vernieuwende manier van communiceren waarmee Nienke mensen in beweging brengt, maar ook en vooral haar drive en visie om de energietransitie in Groningen tot een succes te maken.